Innebandyserien 2014 – 2015

§ 1. Uppträd med respekt och värdighet gentemot domare, motspelare och lagkompisar.

§ 2. Speltiden är 2 x 20 minuter.

§ 3. Lagsammansättning: 5 utespelare plus målvakt samt max 10 avbytare. Ålder 16-25 år

§ 4. Lagen skall vara omklädda samt ha fyllt i matchrapport hos funktionären senast 15 minuter före matchstart.

§ 5. Lagen skall bära enhetlig klädsel, med undantag för målvakten. I händelse av att lagen har samma eller snarliknande färg på tröjorna, skall det lag som står som bortalag ta västar. Lagkaptenen skall bära armbindel, som bryter mot tröjfärgen. Numrerade tröjor behövs inte.
KF Malmö tillhandahåller med västar och kaptensbindel vid behov.

§ 6. Långa halskedjor av metall, örhänge, ringar, klockor samt alla typer av piercing är strängeligen förbjudet att ha på sig. Det är ej tillåtet att tejpa över några smycken.

§ 7. Nolltolerans mot svordomar: vilket innebär att man inte får svära mot medspelare, motståndare, domare, publik eller funktionär, detta resulterar i utvisning 2 min.

§ 8. Filmningar, spark på sargen, kast av klubban, grova svordomar och förolämpande beteende av domare, medspelare, motspelare leder till utvisning 2 min + 10 min.

§ 9. Slag på klubban, lyftning av klubban, knuff, hög klubba, handstoppning, fotpass, “dubbelfot”, nick, hopp etc. leder till frislag eller straffslag till motståndarna. Det kan i vissa fall även leda till utvisning i 2 minuter.

Förtydligande hög klubba: Som hög klubba räknas ifall en spelare med någon del av klubban eller foten spelar eller försöker spela bollen över knähöjd. Dock är det tillåtet att före eller efter tillslaget av bollen ha klubban upp till midjehöjd. Om ingen annan spelare är i närheten och domarna bedömer att motståndarna inte störs, tillåts i undantagsfall en högre framsving än till midjan.

§ 10. “Knackning” i golvet eller annan störning för motståndarna är inte tillåtet.

§ 11. Vid t ex frislag är det tillåtet att ha max 3 beröringspunkter i golvet. Klubban är inte inräknad i detta.

§ 12. Fösning får inte förekomma vid frislag.

§ 13. Vid frislag ska motståndarna inta minst 3 meters avstånd, klubban inräknad, från bollen. Detta ska ske utan att domaren ska behöva säga till om det. Överträdelse leder till 2 minuters utvisning.

§ 14. Vid tekningar sätter bortalaget ner klubban först vid tekningar på mittplanen. I annat fall sätter det försvarande laget ner klubban först.

§ 15. Alla fasta situationer (tekning, frislag, inslag och straffslag) får gå direkt i mål.

§ 16. Vid målvaktsutkast måste bollen studsa innan mittlinjen.

§ 17. Om en anfallare är inne i målgården, leder det till frislag. Om en försvarare är inne i målgården och påverkar spelet, leder det till straff men kan även istället leda till frislag beroende på förseelsen.

§ 18. Det är inte tillåtet att spela hem till målvakten.

§ 19. OBS Tiden stoppas inte vid mål eller utvisningar, däremot vid straffslag eller vid domarens uppmaning.

§ 20. Hakning av spelare mot spelarens kropp eller kast av klubba för att träffa bollen leder till utvisning 5 minuter.

§ 21. Att spela vidare utan klubba eller liggande spel är otillåtet och straffas med 2 minuters utvisning.

§ 22. Spelare har alltid ansvar för sin klubba. Farligt spel där risk för huvudskada finns leder till 5 min utvisning och kan också leda till rött kort.

§ 23. Byte sker flygande men får inte ske förrän medspelare gått av vid bytezonen. Spelare ska vara på väg över sargen när bytet kan ske.

§ 24. Vid dubbelutvisning d.v.s. när två spelare är utvisade samtidigt så börjar andra spelares utvisning först när första spelarens utvisning gått ut.

§ 25. Licensierade spelare:
Spelare som är licensierade äger rätten att deltaga i serien.

§ 26
Förseelser som leder till matchstraff:

• Spel med icke godkänd utrustning
  • Spelare gör sig skyldig till fortsatt eller upprepat osportsligt uppträdande.
  • När en spelare oprovocerat attackerar en motståndare våldsamt. Hit räknas farliga, våldsamma eller oprovocerade företeelser som kan bedömas vara avsiktliga.
  • När en spelare saboterar spelet avsiktligt.
  • När en spelare deltar i slagsmål
  • När en spelare gör sig skyldig till en brutal förseelse. Hit räknas även att kasta en klubba eller annan utrustning mot en motståndare.
  • När en spelare använder sig av förolämpande ord, hotfullt uppträdande eller gester mot domare, spelare, funktionärer eller publik.

Matchstraff leder till avstängning i en match, kan även leda till längre avstängning vid grövre företeelser.
En spelare eller ledare som ådrar sig matchstraff ska omedelbart bege sig till omklädningsrummet och får därefter inte delta i matchen. Ett matchstraff ska alltid leda till 5 minuter lagstraff

Vi vill poängtera att det är domarens beslut som gäller, vi undanber oss bestämt protester och diskussioner kring domslut.

För den som vill läsa på mer kring vilka innebandyregler som gäller medskickas denna länk: