Information Padel

VAD ÄR PADEL – ALLT DU BEHÖVER VETA

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som bäst kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. En fartfylld, social sport som passar alla åldrar och som går snabbt att lära sig. Den stora fördelen med padel (och som troligtvis gjort sporten så populär) är att den i första hand inte avgörs på styrka eller servar på samma sätt som i tennis, vilket gör det till en perfekt sport där både män, kvinnor, unga och gamla kan spela och ha kul tillsammans. Padel handlar mer om strategi och samarbetet mellan dig och din partner än om kraft.

Padelns historia

Den populära racketsporten har utan tvekan tagit världen med storm, men dess ursprung tvistas det om. Vissa menar att padel började spelas redan på 1920-talet som ett tidsfördriv på brittiska kryssningsfartyg, andra hävdar att sporten har sitt ursprung i Spanien och Latinamerika. Hursomhelst var det först 1974 som padel utformades enligt de regler som gäller idag. Sporten har vuxit explosionsartat i Europa under de senaste åren. I Sverige är padel den snabbast växande sporten och padelcenter dyker ett efter ett upp i städerna. Men det är långt ifrån självklart för alla hur man spelar padel. Vi ger dig koll på hur du spelar padel, vad du behöver för att spela samt förklarar spelreglerna.

Så spelar du padel

Padel spelas oftast i dubbel. Precis som i tennis spelar du padel på en plan avdelad med ett nät, med skillnaden att du i padel dessutom kan använda dig av väggarna när du spelar (som i squash). En vanlig padelplan är 10 x 20 m och omges av väggar. På den här typen av plan spelar du alltid dubbel. Padel kan även spelas i singel, men då är planen smalare (6 x 20 m).

En partner, ett padelracket och en boll

Padel är en tacksam sport som inte kräver särskilt mycket tillbehör. Det du behöver är i princip en partner, ett racket och en boll. Ett padelracket är gjort av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Det gör att bollträffen inte får samma kraft och blir dovare. Padelracketar finns i tre olika former: runt, droppformat och diamantformat. Det padelracket som brukar passa de allra flesta, såväl nybörjare som tävlingsspelare, är det runda racket eftersom det ger spelaren bäst kontroll. Runda racketar brukar även kallas kontrollracketar. Bollen i padel är i princip som en tennisboll, men något mjukare.